Saya Geek #1 – Mencetak sijil secara kelompok

hahahaha lawak pulak tajuk entri ni. “Mencetak sijil secara kelompok”? atau pun “batch printing for certificate”?

Anyway, aku dapat ilham buat mini system ni masa pergi Cameron Highlands tahun lepas. Aku bertugas sebagai urusetia untuk program Local Agenda 21 anjuran jabatan dan program ini disertai oleh lebih 100 peserta!

So korang boleh bayang la macamana perit nya kerani tu naik taip setiap satu sijil dengan nama peserta dan no kad pengenalan mereka.

Type-type-print-type-type-print-type-priiiiiint darab 100 kali! fuaaaaaaaaaaaaah~ :panic:

Untuk memudahkan kerja kerani tersebut, I came up with a simple solution. Buat satu simple php script untuk grab senarai nama dari csv file. 😉

Initially, senarai nama dan no kad pengenalan peserta yang hadir memang dah ada dalam bentuk excel. Aku convert file Excel tersebut ke CSV file. Kemudian based on format certificate yang dikeluarkan oleh jabatan kami, aku buat satu template guna html and css. Next, add php script untuk grab data dari csv file tu.

Run dalam localhost, viola! 😆

Hah! dah boleh print sekaligus 🙂 jimat masa bukan.

So, I’ve decided to make this into something useful for my agency. Sistem ni dah live tapi still peringkat development. Details ada dekat Google Code // project ++ » Easy Certificate. Aku buat benda ni simple-simple je, masih banyak perlu dibaiki tauuu~ :aww:

p/s: haha kena fikir nama yang lebih menarik ni!!! :pfft:

Screenshots

Written by Hime-sama in Geek

3 Comments

  1. MOHD NAZRI MD AKIM
    May 12, 2012

    awak…kalau saya nak minta program ni dari awak boleh tak…saya ada event bulan 6 ni…ada 150 sijil nak print….tolong la…:) thanks

    Reply  
  2. wanmad
    August 3, 2012

    wey la ho…bakpo la demo duk suruh kerani guna mail merge jer..kesian kat kerani tu kena taip satu persatu…

    Reply  

Leave a Reply

Next Post

You are what you tweet

hahahaha lawak pulak tajuk entri ni. “Mencetak sijil secara kelompok”? atau pun “batch printing for certificate”? Anyway, aku dapat ilham buat mini system ni masa pergi Cameron Highlands tahun lepas. Aku bertugas sebagai urusetia untuk program Local Agenda 21 anjuran jabatan dan program ini disertai oleh lebih 100 peserta! So korang boleh bayang la macamana perit nya kerani tu naik taip setiap satu sijil dengan nama peserta dan no kad pengenalan mereka. Type-type-print-type-type-print-type-priiiiiint darab 100 kali! fuaaaaaaaaaaaaah~ :panic: Untuk memudahkan kerja kerani tersebut, I came up with a simple solution. Buat satu simple php script untuk grab senarai nama dari […]

Continue Reading