#geekery tips – Serangan virus pada Folder yang menyebabkan File dan Folder hilang

Pernah kah anda terkena serangan virus pada pendrive atau USB drive anda yang menyebabkan kesemua Folder telah hilang atau bertukar menjadi shortcuts?

Saya dah terkena pagi tadi, mula-mula rasa panik dan geram sebab agak banyak fail-fail penting yang hilang! :panic: Saya yakin saya tak delete pun file-file tu!

Virus Attack - All folders changed to Shortcuts

All folders changed to Shortcuts #fml

Cara nak dapatkan semula Folder/File yang hilang

First, jangan panik kerana kemungkinan besar file anda belum hilang. Tapi hanya disorok. Jadi untuk paparkan semula hidden files, kita kena tukar folder settings (kebiasaan pc biasa settings untuk tidak memaparkan Protected Operating System Files.

Cara untuk ubah setting Folder Options tersebut ialah,

  1. Buka My Computer
  2. Klik menu Organize
  3. Pilih menu Folder and Search Options
  4. Pilih tab View.
  5. Pilih Show hidden files and folders
  6. Uncheck/untick Hide protected operating system files (Recommended)
  7. Klik butang OK untuk simpan.

How to open Folder Options

Virus Attack - Change folder settings to show protected os files

Change folder settings to show protected os files

Virus Attack - Command Prompt

Command Prompt: attrib -r -a -s -h /s /d

Next kita kena guna command prompt (jangan la takut bila saya mention command prompt)

(contoh di sini, drive USB saya I. Jika drive usb anda H, sila ganti dengan huruf H) Type 2 baris command berikut pada Command Prompt:

  • [drive usb anda]: *tekan ENTER*
  • attrib -r -a -s -h /s /d *tekan ENTER*
Virus Attack - Hidden folders will be shown

Hidden folders will be shown

Virus Attack - Your folders and files are now safe

Your folders and files that disappeared before are now magically reappear!

Folder dan file yang hilang tadi akan muncul kembali! Jangan lupa delete shortcuts dan file-file nama mengarut seperti “porn.exe” “sexy.mpg” 😆 Jangan memandai-mandai nak klik ye! (gataaallll) bhahahahahhaha

Harapnya simple step ni dapat membantu masalah korang. Selamat mencuba!

Written by Hime-sama in Geek

Leave a Reply

Next Post

Plixia - Snipping Tool : Capture. Preview. Share.

Takdak snipping tool untuk Windows 7 Home Basic?

Pernah kah anda terkena serangan virus pada pendrive atau USB drive anda yang menyebabkan kesemua Folder telah hilang atau bertukar menjadi shortcuts? Saya dah terkena pagi tadi, mula-mula rasa panik dan geram sebab agak banyak fail-fail penting yang hilang! :panic: Saya yakin saya tak delete pun file-file tu! Cara nak dapatkan semula Folder/File yang hilang First, jangan panik kerana kemungkinan besar file anda belum hilang. Tapi hanya disorok. Jadi untuk paparkan semula hidden files, kita kena tukar folder settings (kebiasaan pc biasa settings untuk tidak memaparkan Protected Operating System Files. Cara untuk ubah setting Folder Options tersebut ialah, Buka My […]

Continue Reading