My House – extra wiring and of course extra charges

Last month pergi tengok progress rumah. Hmm so far so good. Hari tu dah stage plaster simen ke dinding. La ni tak tau stage ape dah. Petang ni kena gi jengok la sekejap, nak tengok dia dah buat belum sinki and dapur. Harapnya belum sebab besok baru nak pergi beli dapur and hood.

himitsu-my-house-27052013

Pasal extra wiring ni memamg aku agak pening. Contractor wiring pulak (of course) suggest bagai-bagai, yang hebat-hebat aje. Kita ni plak sebab macam blur-blur kita main angguk je.  :panic:

“Awok, cuba tulis skit. Kos brape, kasik anggaran je pun ok la”….

Dia pun duduk la, scribble something atas kertas dengan berlapik kan papan. Conteng-conteng..

“Nah kak. Ni dia, tak banyak kak. Ni saya siap bagi diskaun kak RM185. Akak bayar RM1100 je nanti”

himitsu-wiring-kos

Kita plak dalam hati.. Mak ai.. Duit lagi. Hmm.. Hmmm…. Nak kena tambah seribu lagi ni. Biar betullll!

“Tapi kak, kalau dah pakai banyak-banyak heater ngan aircond ni.. Akak kena upgrade pakai 3-phase letric ni kak. Tapi kena tambah skit la kos nya kak. Pastu meter, db ngan deposit tnb jadi tambah la kak.

Alamak 3-phase ke benda la pulak…  Tetiba pulak dia.

“Awok, cuba bagitau details dia. Saya nak tulis ni. Nanti balik rumah saya confirm balik dengan awak. Saya takut lari bajet je nanti. heheee”

himitsu-wiring-kos-semua.PNG

“Mak aiiiih.. Jadi ribu-ribu la pulak. Hmmph, nak kena balik fikir ni. Takleh buat keputusan sekarang.”

( Dududuuuu~  :ops: )

haha contractor tu semestinya senyum kelat. hihihihihi

himitsu-my-house-pelan-letrik

Kipas, downlight dan lain-lain yang basic memang dah ada semuanya. Tak perlu buat tambahan wiring banyak sangat kan?

Kos Wiring (setelah penat berfikir satu malam)

  • Aircond master bedroom – RM150
  • Water heater master bedroom – RM250
  • Lampu luar (kiri / kanan / depan) – RM150
  • Kitchen hood – RM80
  • Extra plug in kitchen – RM50

Total cost: RM680

Heee see less than RM1k and jimat. Tak perlu aircond dekat 2-3 tempat. Water heater pun letak satu je. Yang penting dekat dapur tu kena ada banyak power plug. Ossem! Settle satu perkara.

Hoorayyyyy!

Lepas ni, pergi pilih dapur pulak  :cheer:

p/s: Kan best kalau ada orang boleh tolong. Penat woo fikir pasal rumah sorang-sorang  :ops:

Written by Hime-sama in Life

Leave a Reply

Next Post

Gratitude...

Last month pergi tengok progress rumah. Hmm so far so good. Hari tu dah stage plaster simen ke dinding. La ni tak tau stage ape dah. Petang ni kena gi jengok la sekejap, nak tengok dia dah buat belum sinki and dapur. Harapnya belum sebab besok baru nak pergi beli dapur and hood. Pasal extra wiring ni memamg aku agak pening. Contractor wiring pulak (of course) suggest bagai-bagai, yang hebat-hebat aje. Kita ni plak sebab macam blur-blur kita main angguk je.  :panic: “Awok, cuba tulis skit. Kos brape, kasik anggaran je pun ok la”…. Dia pun duduk la, scribble something […]

Continue Reading