Plixia - Snipping Tool : Capture. Preview. Share.

Takdak snipping tool untuk Windows 7 Home Basic?

Akhirnya dah jumpa! Setelah sekian lama mencari pengganti untuk Snipping Tool windows ni. Just in case anda belum tahu, Snipping Tool memang tidak ada pada Windows 7 versi Home Basic. Memang Microsoft saja je tak bagi, mesti dorg nak kita upgrade Windows version to Home Premium (dan ke atas) heheh  😛 Jadi sebagai gantinya pengguna perlu mencari alternatif lain untuk snipping tool ni. Saya dah cuba 2-3 software (seperti SnapIt) dan saya rasa Plixia ni yang paling sesuai untuk saya. Cumanya, satu kelemahan… Tool ini tak dapat digunakan untuk dual monitor.  :ops: Tapi tak kisahlah. Small matter, just drag windows […]

Continue Reading 0

#geekery tips – Serangan virus pada Folder yang menyebabkan File dan Folder hilang

Pernah kah anda terkena serangan virus pada pendrive atau USB drive anda yang menyebabkan kesemua Folder telah hilang atau bertukar menjadi shortcuts?

Continue Reading 0

You are what you tweet

Apparently, based on my tweeting behaviour… I’m a workaholic and I love to shop!

Continue Reading 0

Saya Geek #1 – Mencetak sijil secara kelompok

hahahaha lawak pulak tajuk entri ni. “Mencetak sijil secara kelompok”? atau pun “batch printing for certificate”? Anyway, aku dapat ilham buat mini system ni masa pergi Cameron Highlands tahun lepas. Aku bertugas sebagai urusetia untuk program Local Agenda 21 anjuran jabatan dan program ini disertai oleh lebih 100 peserta! So korang boleh bayang la macamana perit nya kerani tu naik taip setiap satu sijil dengan nama peserta dan no kad pengenalan mereka. Type-type-print-type-type-print-type-priiiiiint darab 100 kali! fuaaaaaaaaaaaaah~ :panic: Untuk memudahkan kerja kerani tersebut, I came up with a simple solution. Buat satu simple php script untuk grab senarai nama dari […]

Continue Reading 3